Jak uprawiać orzech włoski – podstawowe zalecenia
Orzech włoski rośnie na glebach głębokich, żyznych i świeżych, jednak jest rośliną o niewielkich wymaganiach w stosunku do gleby i stanowiska.

Najlepiej rozwija się na glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6,5-7,5), najlepiej na stanowisku ciepłym i słonecznym, osłoniętym od silnych wiatrów. Każda odmiana ma swoje własne zalecenia odnośnie gleby, które mogą nieznacznie różnić się od ogólnych zaleceń.
Sadzonki zawsze powinny być kupione w zaufanej szkółce, a ich system korzeniowy musi być dobrze rozwinięty i nieprzesuszony. Jak sadzić orzecha włoskiego? Gleba powinna zostać głęboko przekopana, gdyż roślina wytwarza tzw. palowy system korzeniowy. Warto również rozłożyć obornik lub kompost, szczególnie na ubogich glebach. Rośliny sadzi się ok. 6 cm głębiej niż rosły w szkółce. Zaleca się dwa terminy sadzenia – jesienią lub wczesną wiosną, gdy drzewo jest w stanie spoczynku. Najczęściej dokonuje się sadzenia w październiku i w listopadzie, jednak drzewko może wtedy przemarznąć. Aby temu zapobiec usypuje się kopczyk.
Drzewka orzecha włoskiego źle reagują na nadmiar wilgoci, jak i na przesuszone stanowiska, dlatego należy dbać o właściwą wilgotność. Piaszczyste gleby podlewa się często, a cięższe na dłużej zachowują wilgotność. Orzech włoski ma niewielkie wymagania pokarmowe, dlatego wystarczą mu dwie dawki nawozu podczas okresu wegetacyjnego. Pierwsze nawożenie warto wykonać gdy pojawią się liście, a następnie na początku lata.
Jak chronić orzechy włoskie przed przymrozkami wiosennymi? Deszczowanie roślin w okresie spodziewanych przymrozków może zapobiec uszkodzeniu kwiatów nawet przy temperaturze -5 stopni C.