Kiedy jest najlepsza pora do przycinania orzecha włoskiego?

Przycinanie orzecha włoskiego jest ważne przy nowo posadzonych drzewkach, szczególnie jeśli są rozmnażane przez szczepienie. Dzięki temu korona drzewa zostanie prawidłowo uformowana – powinna znajdować się nie niżej niż na wysokości 1,5 m.

Podczas przycinania usuwa się również pędy wyrastające z podkładki czyli poniżej miejsca szczepienia. Cięcie orzecha włoskiego można wykonywać także na starych orzechach, jeśli chce się zmniejszyć rozmiar korony. Roślina najlepiej znosi cięcie pędów do średnicy 5 cm, a większe rany po cięciu trudniej się goją. Kiedy przycinać orzech włoski? Najlepiej wczesną wiosną – zbyt późne cięcie może osłabić drzewo z powodu zbyt dużej ilości wyciekającego soku.

O czym jeszcze warto pamiętać – bielenie pni

Bielenie pni orzecha włoskiego zabezpiecza go przed ranami zgorzelowymi, które powstają w wyniku działania promieniowania słonecznego. Kora silnie się nagrzewa, a następnie marznie w mocy – zmiana temperatury może sprawić, że tkanki drzewka zamierają, a kora pęka i zaczyna się odrywać. Bielenie pomaga zapobiegać temu zjawisku, gdyż biały kolor odbija promienie słoneczne. Takie zabiegi wykonuje się od listopada do końca stycznia.