Odmiany orzecha włoskiego

Znane są liczne odmiany orzecha włoskiego, które różnią się m.in. odpornością na choroby, łatwością uprawy, wzrostem, wchodzeniem w etap owocowania.

Oto kilka z nich, które są chętnie uprawiane w naszym kraju:

  • Jupiter – późna polska odmiana o średnim wzroście. Jajowate owoce są bardzo smaczne, owocuje już w 2-3 roku po posadzeniu.
  • Apollo – czeska odmiana o średnim wzroście.
  • Broadview – średnio-późna odmiana ukraińska o smacznym owocu, z kwiatem odpornym na przymrozki.
  • Leopold – bardzo późna odmiana o silnym wzroście. Owoce nie nadają się do suszenia – są duże, a miąższ różowawy. Odmiana wyróżnia się niższą podatnością na choroby.
  • Koszycki – wolno rosnąca odmiana polska, która tworzy niewielkie, kuliste korony. To idealne drzewko do przydomowych ogrodów rodzące smaczne owoce. Owocuje już w 2 roku od posadzenia, kwiaty są odporne na przymrozki, a drzewko jest mało podatne na choroby.

Zachęcamy do poznania starannie wyselekcjonowanych odmian orzecha włoskiego wraz z opisem charakterystyki i właściwości na naszej stronie.