Sady owocowe w Małopolsce – piękno kwitnących drzewek i pyszne plony
Małopolska jest znana z wielu sadów owocowych takich jakich jak w gospodarstwie Dudek-Sad z 35-letnią tradycją sadowniczą. Piękny teren, kwitnące drzewa i śpiew ptaków – w takim otoczeniu dojrzewają najlepsze owoce, które można spożyć świeże lub przygotować z nich wiele pysznych dżemów, konfitur, a nawet nalewek.
W Marcyporębie na większej części terenu, który ma aż 45 hektarów, jest prowadzona uprawa sadownicza jabłoni, śliwy, gruszy, wiśni, brzoskwini i borówki amerykańskiej. Piękne kwiaty można podziwiać w kwietniu i w maju, w zależności od pogody w danym roku.
Każdy, kto chce skosztować pysznych i zdrowych owoców może skorzystać ze sklepu położonego w gospodarstwie. Co warto wiedzieć o sadach w Małopolsce? Kiedy rozpoczyna się i kończy sezon na dane owoce i czym jest Małopolski Szlak Owocowy?

Sady w Małopolsce – pyszne owoce na wyciągnięcie ręki
Wśród jabłoni dominuje odmiana „Rubin”, „Rubinola”. „Champion”, „Jonagold”, „Topaz” i „Ligol”, jednak dobór odmian jest zawsze podyktowany potrzebami klientów. Wśród gruszy najpopularniejsza jest „Konferencja” i „Lukasówka”.
Plony nigdy nie są pewne – w przypadku długiej zimy zachodzi ryzyko przemarznięcia pąków i opóźnienia kwitnienia drzew i krzewów, jednak wysokie temperatury mogą przyspieszyć wegetację roślin. Małopolska to w większości gleby III i IV klasy bonitacyjnej, gleby brunatne wyługowane i kwaśne – opady są na tyle duże w porównaniu do innych regionów Polski, że nie ma potrzeby nawadniania sadów w sposób mechaniczny.
Dla sadowników ważny jest opad czerwcowy, a także „Zimna Zośka” i „Zimni ogrodnicy”. O ile nietrudno domyślić się, czym jest opad czerwcowy, tak dwie pozostałe nazwy mogą nie być znane szczególnie osobom młodszym.
Zimni ogrodnicy to Pankracy, Serwacy i Bonifacy, którzy przypadają odpowiednio na 12 maja, 13 maja i 14 maja. Są to chłodniejsze dni, które mogą zmniejszać plony. Zimna Zośka pojawia się dzień później, czyli 15 maja – jest uważana za najgroźniejszą – oznacza ostatnie, wiosenne przymrozki.
Sezon na owoce – kiedy pojawiają się jabłka, gruszki i borówki
Zbiór jabłek rozpoczyna się początkiem września, a gruszek ok. 10 dni wcześniej. W zależności od pory dojrzewania odmian owoców, ich zbiór prowadzony jest do końca października, a następnie przechowuje się je w profesjonalnych chłodniach nawet do maja. Co z pozostałymi owocami?
Sezon na agrest zaczyna się już w maju-czerwcu, a kończy w październiku. Borówka amerykańska pojawia się w lipcu, podobnie jak brzoskwinie i wiśnie. Pierwsze czereśnie i czerwone porzeczki można kupić już w czerwcu, podobnie jak świeżo zebrane maliny. Śliwka dojrzewa nieco później, bo dopiero w sierpniu.
Ukochane przez Polaków truskawki zaczynają trafiać do sprzedaży już w maju, a w rabarbarze i poziomce można rozsmakować się w czerwcu.

Rozsmakuj się w pysznych owocach
Kochasz owoce? Koniecznie odwiedź gospodarstwo Dudek-Sad zlokalizowane w Marcyporębie i wykorzystaj jabłka, wiśnie, maliny do przyrządzenia pysznych przetworów, dżemów, ciast lub zjedz je na świeżo. Jeśli chcesz zobaczyć kwitnące sady w Małopolsce, odwiedź nas wcześniej, przed plonami, w kwietniu i w maju, podziwiając pięknie umajone alejki, które są chętnie wykorzystywane do sesji ślubnych i komunijnych.